Foto vroeger juni 2014

In onze museumboerderij hebben we een nog steeds groeiend aantal gebruiksvoorwerpen, gereedschap en werktuigen. Meestal verkregen door giften.  Soms zit er iets tussen dat we niet kunnen thuisbrengen zoals het werktuig van vandaag. Via plaatsing op onze site hopen wij via u meer info te krijgen.  Wilt U dit voorwerp een keer komen bezichtigen? U bent natuurlijk van harte welkom op onze boerderij tijdens de zondag rondleidingen. U kunt hier meer over lezen op deze site onder het kopje “Museumboerderij”.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

 

fotovroeger06-2014

Deze maand een voorwerp uit onze museumboerderij.
Het gebruik van dit werktuig is ons namelijk niet bekend. Het bakje  is ongeveer 45 cm  lang, 20 cm breed en 35 cm hoog. Het is gemaakt van dikke stevige plankjes.
Het is door twee stevige smeedijzeren banden omspannen. Bij dit werktuig hoort een wig die in breedte gelijk is aan de binnen kant van het bakje. Ook hier is aan de bovenkant weer een smeedijzeren band gelegd.

Dit alles doet ons vermoeden dat in de bak iets geperst of tegen elkaar gedrukt moest worden d.m.v. slaan op  die wig. Onder in de bak is ook een spleet open gelaten (Verwijderen van vocht?)

Volgens onze gegevens is dit voorwerp via Staatsbosbeheer in ons bezit gekomen.

We zijn zeer benieuwd of iemand ons meer over dit voorwerp kan vertellen.

Uw reacties via het contact formulier of via een van onze (bestuurs)ledenzijn van harte welkom.

We kregen van Jan Derks,  Heibloem de volgende reactie, waarvoor hartelijk dank:

De pers die er is afgebeeld is een lijnoliekoekpers.

Als de lijnolie werd geperst uit het lijnzaad dat afkomstig is van vlas, bleef er een koek in de pers of molen achter die nog resten van lijnzaadolie bevatte. Die restolie werd er met deze pers uit verwijderd. De koek werd in de pers gedeponeerd en daarna werd de houten spie met een hamer in de pers geslagen. De massa werd hierdoor samengeperst en de restolie liep onder uit de pers en werd opgevangen. De uitgeperste koek werd daarna tot veevoer verwerkt, meestal door de koek te verpulveren en met meel te mengen. De koek werd ook wel in platte koekjes aan de koeien verstrekt. De molenaar kocht vaak lijnoliekoek in om zijn veevoer te verbeteren. De lijnkoek werd in de lijnkoekbreker fijn gemaakt, waarna dit product in het veevoer werd gemengd.

 

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven