Foto vroeger September 2012

Vaak krijgen wij foto’s aangeleverd, waarvoor we eenieder zeer dankbaar zijn, met daarop mensen die wij niet kunnen herkennen. Wij zijn daarom op zoek naar de personen die wél weten wie op de foto staat. Mocht u iemand kennen op deze foto of heeft u eigen herinneringen of aanvullende informatie, geef dat dan door middels het formulier.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

 

foto_vroeger_september_2012

Omschrijving van de foto:

Mariabeeld in de portaal-kapel van de St. Petruskerk Roggel.

Wie staan op de foto:

Mariabeeld in originele staat en hetzelfde beeld na de brand.
Daarnaast het huidige nieuwe Mariabeeld.

Waar is de foto gemaakt:

In de Mariakapel van de St. Petruskerk

Wanneer en waarom is deze foto gemaakt:

Om de brandschade weer te geven.
Foto gemaakt ca. 1988?? en het afgebrande beeld in 1991.

Wie heeft de foto gemaakt?

Mogelijk Fotograaf Bongers uit Heythuysen

Overige opmerkingen, herinneringen en anekdotes:

Hebt u herinneringen aan deze foto of herkent u personen die niet bekend zijn, laat het ons dan even weten zodat we deze gegevens kunnen toevoegen.
Onderstaande gegevens zijn afkomstig van Berta van de Beuken en Paul Mols uit Roggel.
Het oude beeld dateerde van 1849 en is in 1991 door brand verwoest.
Het gaat om een ‘staakmadonna’ (een buste met daaronder enkele stokken waaromheen kleren worden gedrapeerd), een tamelijk bijzonder aangekleed beeld met Christuskind op de arm ; het beeld stond voordien in de pastorie. Het beeld is in de periode van Pastoor Rutten in het Maria-portaal geplaatst. Veel mensen kwamen er een kaarsje opsteken.
In het archief van de parochie en ook bij Berta van de Beuken zitten nog enkele stukken over de verbranding en vervanging van het beeld. Het zijn enkel krantenknipsels uit De Limburger.
De brandstichting was het werk van vier jongelui in de leeftijd van 12 tot 13 jaar.
In het parochiearchief zitten ook nog 4 foto´s van het beeld voor en na verbranding. De maker(s) van die foto’s zijn niet bekend. Het is zeer waarschijnlijk dat de foto’s van het oude beeld in de periode van pastoor Rutten zijn gemaakt. Hij liet – op eigen kosten – veel foto’s maken van de beelden, kruisen, kapellen en kunstschatten van de kerk. Meestal vroeg hij daarvoor fotograaf Bongers uit Heythuysen.
Het soortgelijke nieuwe beeld dat nu in de Maria-portaalkapel staat, foto rechts, is in 1991 door een parochiaan op de kop getikt en is vlg. de toenmalige pastoor Adema ongeveer even oud.
Waar dit nieuwe beeld vandaan komt is niet bekend.
Van de verbrande madonna was alleen de zilveren kroon nog overgebleven en deze is na renovatie op het hoofd van de nieuwe madonna geplaatst.
Het beeld is op 16 juni 1991 ingezegend door hulpbisschop A. Castermans

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress