Kalenderfoto februari 2013

Klik hier om uw eigen herinneringen of aanvullingen te sturen.

 

Omschrijving van de foto:

Afscheidsfoto van de emigrerende familie Frenken naar Canada.

Wie staan op de foto:
1Jan Manders14Frans van Neerven
2Jet Vrenken (niet Frenken)15Mia Frenken (dochter van 18)
3Harry Manders16Frits Frenken
4Huub Frenken (Zoon, was 14 jr.bij vertrek)17Graadje Manders
5Harrie Veltmans ?18Marieke Frenken-Manders
6Piet Frenken (Zoon van 18)19Sjra Frenken (zoon van 18)
7Ben Geraats20Jan Frenken (zoon van 18)
8Pieer Vrenken (niet Frenken)21Teun Peeters
9Paul Voermans (Vlg. Hub: Neerderweg 3)22Lies Venner-Manders (ingestuurd door F. Levels)
10Miet Hendrikx - Coumans ?23Ties Hendrikx
11Harrie Theunissen24Chris Venner (ingestuurd door F. Levels
12Thei Hendrikx25Sjaak Manders
13Anneke Theelen-Frenken
Wanneer en waarom is deze foto gemaakt:

Vóór de vertrekhal van de Holland Amerika Line in Rotterdam Wanneer en waarom is deze foto gemaakt:De fam. Frenken, Neerderweg emigreert op 30 mei 1955 naar Canada en wordt in Rotterdam uitgezwaaid door familie en vrienden. Vanaf Rotterdam maakten zij de overtocht met de Holland-Amerika Line, op het stoomschip “SS GROOTEBEER”.
Wie heeft de foto gemaakt?
Niet bekend; een Rotterdamse fotograaf

Wie heeft de foto gemaakt?

Niet bekend; een Rotterdamse fotograaf.

Overige opmerkingen, herinneringen en anekdotes:

Overige opmerkingen, herinneringen en anekdotes verzameld door Frits Levels en Harry Manders: De namen zijn afkomstig van Anneke Theelen-Frenken, Harry Manders en van Luus Vestjens-Geuyen   Het gezelschap is destijds per bus van Roggel naar Rotterdam gereisd. De nummers 4, 6, 15, 18, 19, en 20 zijn de emigranten van de familie Frenken; de twee oudste zonen      ( Cor en Frits) waren al in 1953 naar Canada vertrokken.

Familie Frenken vertrekt naar Canada. (door: Harry Manders, jan. 2013)

Het is middels meer dan een halve eeuw geleden, maar ik kan het me nog goed herinneren. Het was een kille, natte dag eind mei 1955. Dat het weinig zomers was kun je nog zien aan de jassen die de meesten dragen. Met de bus ging het gezelschap van Roggel naar Rotterdam. De foto is gemaakt vóór de vertrekhal van de Holland-Amerikalijn door een fotograaf van de HAL. Mrieke Frenken (mijn peettante) verhuisde met haar gezin naar Canada. Haar man Wullem was in 1943 gestorven en sindsdien bestierde Mrieke samen met haar oudste zoons de boerderij aan de Neerderweg.

Tien jaren na de oorlog begon de werkeloosheid weer de kop op te steken en menigeen overwoog emigratie naar Australië of Canada. Cor (1929) en Frits (1931) wilden het avontuur wel aan en gingen in 1953 naar Canada om te kijken of er werk te vinden was. Als dat zou lukken zou de rest van het gezin ook vertrekken. De berichten waren gunstig en Mrieke besloot het avontuur te wagen.

Ik herinner me nog de indrukwekkend grote koffers die ze meenamen op het ‘Stoomschip Grootebeer’ (vliegen was toen nog onbetaalbaar) voor een zeereis van 5 dagen. Ik zie ze nog door een grote glazen klapdeur weglopen en even later aan de reling van de boot verschijnen en naar ons roepen. Piet riep iets over koude wind en dat ontlokte Ben Geraets de kreet: ”Het is good wèar veur late kwakkerte”.

Mrieke, Frits en Mia zijn sindsdien nog een paar keer in Roggel geweest, maar het duurde tot 2004 voordat ik Jan en Hubert weer ontmoette toen ik ze opzocht in Canada. Cor en Piet heb ik niet gesproken omdat ik geen goede adressen van hen had. Vooral Jan beleefde een paar geweldige dagen omdat hij voor het eerst met iemand Roggels kon praten sinds 1996. In dat jaar is Mrieke gestorven. Inmiddels zijn ook Cor (2006), Frits (2008) en Piet (2012) overleden.

Overigens heb ik, zeker in de beginjaren, veel gecorrespondeerd met Mrieke en Huub. Vooral Mrieke vertelde graag. Vijf, zes kantjes dun blauw luchtpostpapier waren geen uitzondering!

Na een wat moeilijke start is het de familie goed gegaan. Ze vonden werk in de bouw of de landbouw. Jan heeft na zijn huwelijk vele jaren gewerkt in de Saddle Dome (ijshockeystadion van Calgary) en de Calgary Stampede (paardenrennen). Sjra was o.m. lange tijd eigenaar van een aantal speelgoedwinkels. Huub (Hubert) heeft zich na een universitaire studie bij de overheid ontwikkeld tot een van de Canadese specialisten op gebied van ouderenvraagstukken.

Kortom, ze voelden zich uiteindelijk goed thuis in hun nieuwe land. Mia trouwde een jaar na aankomst met een Nederlandse boerenzoon. Ze werken nog steeds op de boerderij. De jongens zijn allemaal met een Canadese getrouwd en rond 1980 hebben zij allemaal de Canadese nationaliteit aangenomen.

Nog een opmerking over de familienaam: Frenken (met F) is eigenlijk een verschrijving. De grootvader van mijn neven en nicht schreef zich Vrenken (met V). Bij de inschrijving bij de burgerlijke stand is bij sommige kinderen een F geschreven. Vandaar de twee verschillende schrijfwijzen: Pier, Frits (en Wullem) zijn broers.

Reactie via de site van: Hub Frenken uit Ottawa, Canada

Het is lang geleden dat ik Nederlands geschreven heb en zal waarschijnlijk fouten maken. Ik ben de jongste van de Frenkens, nummer 4 op de foto. Ik herinner die dag nog goed en heb nog een kopie van de foto.

Enige opmerkingen:

– Nummer 22, Wies (Louisa) Venner en Chris Venner (24) waren van Meijel. Zij was tante van mam en oom Shaak (25).

– Mijn oom Pieer (8) en zijn dochter Jet (2) waren Vrenkens. Mijn grootvader was Joannes Vrenken (van De Sjerpediek, vandaag Asbroek), maar pap (Wullem, gestorven in 1943), oom Frits (16) en drie zusters waren ingeschreven als Frenkens. Alleen de laatste twee, Pieer en Antoon waren genaamed Vrenken.

– Paul Voermans ((9) woonde op de Neerderweg, ongeveer waar vandaag is nummer 3.

Ik zal maar naar Engels overgaan. Ik hoop dat is OK.

When my cousin Harry (3) sent me your website, I was pleasantly surprised to see this picture. It was a wonderful send-off by all these people. As a 14-year-old, going to Canada was a great adventure. We sailed on the Holland-America Line SS GROOTEBEER and arrived in Quebec City on June 4. From there we travelled by train to Ottawa where we were reunited with Cor en Frits. (For your interest, Quebec was founded by settlers from La Rochelle in France in 1608. It is the oldest European establishment North of Florida.)

Although I have never been back to Roggel, I have some fond memories. In the past year I have occasionally visited Roggel via Google Streetscape. It has changed much, but I recognize some of the older houses, including where I was born (today’s 27-25 Neerderweg).

I admire the work your organization is doing in preserving the history of Roggel. I am interested in the past as well. I have a copy of “Uit Roggel Verleden” and recently read online about the restoration of De Schans (Dagblad de Limburger).

I look forward to reading more about Roggel and want to thank your committee again.

Beste wensen, Hub Frenken  Ottawa  Canada

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven