Kalenderfoto september 2020

Foto uit 1953.
Voetbalelftal uit het archief van de Verkenners.
V.l.n.r.
Zittend: Mart van Bogget, Pierre Seuren, Tommie Salimans, Jos Hendriks, Piet Beek.
Staand: Jacq. van Lier, Tjeu Scheres, Harrie van den Kroonenberg, Tinus Seuren, Har Vaes en Lei Geenen.

Een stukje over het ontstaan van de verkenners:
Voor 1940 bestond in Roggel de jeugdvereniging De Jonge Wacht. Jan Muis was hiervan al jeugdleider. De leden droegen een soort uniform. (zie foto heemkunde kalender 2004). Jan maakte later de oprichting van de verkenners mogelijk. Ook Joos Barten was in Horn al betrokken bij de Jonge Wacht.
Tot nu toe is niet exact bekend wanneer de verkennersgroep precies is opgericht.
Wel weten we dat Jan Muis in zijn woonplaats Venray al te maken had met de verkennerij. Toen hij in 1936 een benoeming kreeg als onderwijzer aan de lagere school in Roggel kwamen die contacten wel van pas. Eerst als leider van de Jonge Wacht en later als leider van de verkenners. Tijdens de oorlog lagen de activiteiten stil.
Hij legde contact met J. Barten en H. Evers, beiden werkzaam in het onderwijs te Roggel en Heibloem.
Uit de verslaglegging van de vergadering van 26 september 1945 worden de volgende gegevens verstrekt.:
Op deze gedenkwaardige dag werd in onze parochie St. Petrus de “Jan Muisgroep” officieel geïnstalleerd door  commissaris L. Höppener. Dit gebeurde  ter nagedachtenis aan het sneuvelen van Jan Muis in 1944.
De leiding bestond uit:
Hopman: H. Evers ( Harrie Evers – onderwijzer verbonden aan de jongensschool)
Vaandrig: J. Barten ( Joos Barten – onderwijzer verbonden aan de jongensschool op de Heibloem)
Vaandrig: H. Gubbels ( Henricus, Harrie, Rie verbonden aan de K.I. te Heythuysen
Instructeur: P. Geuyen
Aalmoezeniers: kapelaan M. Adams en pater J. Uiterhoeven
Van de vergaderingen werd verslaglegging gedaan door H. Gubbels.