Kroedwes 2018

Het maken van de kroedwes door leden van de heemkundevereniging en de seniorenvereniging.

Het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming wordt in de Katholieke kerk al heel lang gevierd. In de 7e eeuw was dit al het belangrijkste Mariafeest van het Kerkelijk jaar.
Op deze dag wordt ook de kroedwes gezegend. De kroedwes biedt bescherming.
Bescherming voor het gewas, het vee en tegen bliksem en onweer.

Ook dit jaar is de kroedwis, zoals op de foto’s te zien is, weer gemaakt door leden van de heemkundevereniging en seniorenvereniging

De samenstelling is streekgebonden . In de kroedwes zaten o.a. de volgende gewassen:

• 2 broodgranen: b.v. rogge en tarwe;
  • 2 geneeskrachtige kruiden: b.v. Achillea filipendulina, duizendblad, Chrysanthemum vulgare, boerenwormkruid
  • 2 onheilwerende kruiden: Artemissia alsum en Eupatorium purpureum leverkruid of Origanum marjoranum wilde marjolein;
  • 1 boomvrucht: Juglans regia walnoot, takje van Malus appel of Prunus domestica pruim;
  • Verder: Artemisia vulgaris bijvoet aels of wilde aels, Matricaria kamille en Lythrum virgatum kattestaart.

In Roggel wordt de kroedwes dit jaar  gezegend op zondag 12 augustus  in de dienst van 09.30 u.