Mooi gerestaureerde blaasbalg.

In onze heemkundeboerderij bezitten we sinds kort een prachtige gerestaureerde blaasbalg .Deze blaasbalg is zo mooi (en ook nog gratis) gerestaureerd door meubelstoffeerderij Henk van Bogget. Dat Henk niet alleen verstand heeft van meubels stofferen is bij het bekijken van dit prachtige werkstuk wel duidelijk.Voor degenen die niet weten waar zo’n blaasbalg voor dient de volgende info:

Doel:
De blaasbalg dient om extra zuurstof toedienen aan  het vuur zodat een temperatuur van wel circa 1000 ˚C kan worden bereikt.

Werking:
Hij  bestaat uit twee houten planken, met daartussen een flexibele leren zak. Eén houten deel is beweegbaar en de andere is scharnierend. Aan het vaste gedeelte is aan de voorzijde een ‘mond’ van metaal. Deze pijp wordt gewoonlijk richting het vuur gericht. Als een pompende beweging gemaakt wordt (uittrekken van de zak), wordt de lucht door een ventiel vanaf de onderzijde aangezogen. Zodra de beweegbare delen naar elkaar toe gedrukt worden, sluit de ventiel zich en ‘ontsnapt’ de lucht via de mond de andere kant op. De blaasbalg is vervaardigd uit Douglas hout (grenen), en is versierd met decoratie nagels.
Toepassing:
Door smeden om metalen te laten aangloeien of smelten, zodat ze beter bewerkt kunnen worden.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress