Kalenderfoto november 2018

Foto is gemaakt in 1958, omdat de personen op de foto zijn geslaagd voor het melkdiploma

Zittend op een melkbus: Har Mennen van het Nijken. Verder staand v.l.n.r.:Jo Scheepers, Nelly Scheres. Wim Vullers, Margriet Derks en Piet Pellemans. [Lees meer…]

Roggels Blaadje 07-11-1953

Klik hier om dit Roggels Blaadje van 7-11-1953 te lezen.

 

Deze maand het Roggels Blaadje van 7 november 1953.
[Lees meer…]

In memoriam Jan Mevissen

Wij ontvingen het droevige bericht, dat Jan Mevissen op
19 oktober is overleden.

Jan was 10 jaar lid van onze vereniging.

Hij was binnen onze vereniging vooral actief op de boerderij. Hij heeft daar menig klusje geklaard.
Jan viel vooral op door zijn altijd goede humeur en zijn mooie verhalen over vroeger. Hij was altijd goed geluimd en droeg  daardoor altijd bij aan een fijne sfeer binnen onze club. Toen zijn fysieke gesteldheid het werken op onze museumboerderij niet meer zo toeliet, kwam hij nog vaak op de dinsdagochtend gezellig een kopje koffie meedrinken. Dat werd door iedereen zeer gewaardeerd.

Ook op de vergaderingen/contactavonden was hij vaak aanwezig. Meestal in gezelschap van zijn vrouw Gerda.

We zullen Jan  gaan missen binnen onze vereniging, maar nog erger zal het gemis zijn voor zijn vrouw Gerda  en zijn zoon Gert-Jan.  Wij wensen hun dan ook heel veel sterkte met het verwerken van dit groot verlies.

 

Bestuur Heemkundevereniging Roggel.

Roggels Blaadje 17-10-1953

Klik hier om dit Roggels Blaadje te Lezen.

Deze maand het Roggels Blaadje van 17-10-1953
[Lees meer…]

Kalenderfoto oktober 2018

 

Foto anno 1947.
Kloosterstraat voor het café van Sjra Claessen.
Personen v.l.n.r.:
Bertha van den Beuken-Houben (van Tiesse Sjeng) en Truus Klompen –Verstappen (vanne Sjnieder)

Bertha kennen we allemaal nog wel als de vrouw van schilder Jacq. van den Beuken met hun winkel op de Raadhuisstraat. Ze was ook medeoprichtster van onze heemkundevereniging Roggel.
Ook Truus kennen we van de Roggelse middenstand en wel van de winkel Madame Trudo op de Koppelstraat.
Ze staan hier voor de winkel/café van Claessen Sjra op de Kloosterstraat. De latere Vivo winkel.

Als we ervan uitgaan dat deze kinderen op de foto een jaar of 8 zijn, dan moet deze foto gemaakt zijn rond 1947.

 

 

 

[Lees meer…]

Lezing Jan Verkennis over ambachtschool Heibloem

Lezing door Jan Verkennis over de ambachtschool op de Heibloem op 11 oktober om 20.00 u. in ons verenigingslokaal: kelder bij fysiotherapie Tullemans,  Schipperstraat 6 te Roggel. De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk.

De broeders met de blauwe koorden starten in 1852 in Heibloem een landbouwkolonie met het doel om wezen en halfwezen in het bijzonder uit grote steden een kans te geven om een rechtschapen burger te worden van onze maatschappij zoals die toen was. Door de ontwikkeling van de techniek o.a. met stoommachines en dergelijke ontstond er steeds meer vraag naar technisch onderwijs om aan de behoefte van geschoold personeel te kunnen voldoen in de bedrijven van die tijd. Ook op de Heibloem kwam vanuit de aanwezige kinderen die vraag . Niet iedereen wou zijn toekomst in de landbouw zoeken mede, omdat de beloning van vaklui aanzienlijk hoger was dan in de landbouw. De broeders haakten daarop in en startten met de opleiding van leraren wat overigens  in 1917 resulteerde in de toestemming van het Ministerie van Onderwijs voor het geven van erkend vakonderwijs. Dat gebeurde vanaf die tijd in Heibloem en op de Stokershorst. Stokershorst bestond vanaf 1900 en was van dezelfde congregatie als de Heibloem maar had in eerste instantie een ander doel en was bestemd voor een andere doelgroep. Jongens uit de omgeving mochten wel op Stokershorst maar niet op de Heibloem een vak leren. Heibloem was een internaat in combinatie met een vakschool. Na de oorlog veranderde dat drastisch. In de omgeving waren alleen vakscholen in de grote steden. Maar ook op het platteland hadden de kinderen meer zin om een vak te leren in plaats van in het landbouwbedrijf van hun ouders te werken. Stokershorst was echter door oorlogsgeweld zwaar beschadigd en kon niet hersteld worden. Vanaf 1945 was het voor externe leerlingen mogelijk om op de Heibloem een vak te leren. In 1954 werd het internaat van de Heibloem opgeheven wegens gebrek aan inkomsten. Daardoor werd de aanname van externe leerlingen uitgebreid die binnen enkele jaren uitgroeide tot circa 180 leerlingen die van heinde en verre de ambachtschool van de Heibloem bevolkten. In de vijftiger jaren kwam de wens naar vakonderwijs in de hele regio op gang mede door de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Zo werden in Panningen in 1958 en in Heythuysen in 1959 nieuwe ambachtscholen gebouwd en kwam het technisch onderwijs eerst goed op gang. De ABS van de Heibloem (en Stokershorst) was dus feitelijk de voorloper van het technisch onderwijs in de regio. De lezing wordt toegelicht met een groot aantal foto’s uit die tijd waarop leerlingen uit de regio voorkomen.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress