Presentatie over historie Roggelse cafés.

Op donderdag 13 februari om 20.00 u.  zullen enkele  leden van de heemkundevereniging Roggel een presentatie verzorgen met als titel: historie van de Roggelse cafés.
Door middel van een PowerPoint presentatie worden meer dan 40 locaties getoond waar ooit een Roggels café(etje) lag of in enkele gevallen nog steeds ligt. Daarbij wordt  ook de geschiedenis van het desbetreffende pand dan verteld.
De presentatie zal plaatsvinden in het clublokaal  van de heemkundevereniging in de kelder van fysio Tullemans, Past.Schippersstraat 6 te Roggel. (Ingang trap achterzijde ).
Entree is gratis.

Roggels Blaadje 19 feb. 1955

klik op deze afbeelding om dit Roggels Blaadje te lezen

In dit Roggels Blaadje van 19 februari 1955 kunnen we een uitgebreid verslag lezen van de gemeenteraadsvergadering van 11 februari. Hierin kan men lezen dat er in Roggel in die tijd letterlijk en figuurlijk aan de weg werd getimmerd.
Ook kunnen we lezen hoe de fanfare de Roggelnaren wil vermaken in de Zaal met carnaval.
De stichting mens en dier doet ook nog een oproep aan de Roggelse waakhondbezitters om geen honden aan de ketting te leggen en ze fatsoenlijk te behandelen.
En dan hebben we natuurlijk de wekelijkse rubrieken

Kalenderfoto februari 2020

Deze maand de foto van de serenade van Harmonie Amicitia bij gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de meubelfabriek Wagemans.

Op de voorgrond Harmonie “Amicitia”
Op de achtergrond oud woonhuis bewoond door diverse personen: v.d. Port was de laatste bewoner. Thans ligt er Slagerij Brunen.
De pastoor Schippersstraat was er nog niet. Rechts de oude Kapelanie, thans huisartsenpraktijk.

Roggels Blaadje 8 januari 1955

In het eerste Roggels Blaadje van 1955 kunt u de volgende berichten van gemeentewege lezen:

  • Loop der bevolking over afgelopen jaar
  • Oppervlakte berekening Gemeente Roggel
  • premie doden vossen
  • Waar er gerolschaatst mag worden.

Verder een artikeltje over benoemingen aan de Jozefschool met bekende namen van vroeger.
Vanuit de parochie dit keer niet alleen de wekelijkse “mis-agenda” maar ook een brief van een “geadopteerde” priesterstudent uit Afrika.

Verder weer veel verenigingsnieuws en er zijn héél veel biggen te koop.

Kalenderfoto januari 2020

Foto anno 1961. Bij café Hillekens Heibloem.
Personen op de foto v.l.n.r.
Pierre van Lierop, Jos Kierkels, Henk Kierkels, Jo Smolenaars en Ton van Lierop.

Dit groepje van ± 16 jarigen zal ongetwijfeld te gast zijn geweest in café Hillekens:  “Bie de Dieke”.
Na beëindiging van de exploitatie door de fam. Hillekens en nadien door hun dochter Greta Hillekens gehuwd met Wiel Lutgens, is het Café met annex friture nog onder diverse naamgevingen en eigenaren voortgezet, onder anderen; Het Witte Huis, Het Gareel en als laatste onder de naamgeving Route 74.
Bij het Café vond ook de Handboogvereniging “Heideroosje” met hun schietbanen tijdelijk hun onderkomen. Deze verhuisden nadien naar de St. Isidoorstraat en vervolgens naar het Sportpark aan de Haffmansstraat.

Momenteel is dit laatste café van de kern Heibloem ook alweer enkele jaren gesloten en staat weer in de verkoop.

In memoriam Tjeu Ramaekers

In memoriam Tjeu Ramaekers

Wij ontvingen maandagochtend het droevige bericht dat Tjeu Ramaekers is overleden.

Tjeu was in 1987 één  van de oprichters van  onze vereniging. Tot 2005  was hij bestuurslid en penningmeester.
Zijn interesses en  werkzaamheden binnen onze vereniging waren zeer divers, maar hij was vooral geïnteresseerd in de Roggelse oorlogsjaren.
Het boek “Roggel in de  oorlogsjaren 1940-1945” dat de Heemkundevereniging  heeft uitgegeven in 1995 bij de herdenking van 50 jaar bevrijding, was dan ook voor het overgrote deel zijn werk.
10 jaar later zorgde mede  hij ervoor dat de kerkrazzia uit 1944 ook in Roggel werd herdacht en er een herdenkingsplaquette op de kerkmuur werd geplaatst om onze gemeenschap aan deze tragische gebeurtenis te blijven herinneren.

Hij was ook zeer geïnteresseerd in de natuur van ons heem. Zo heeft hij vele jaren jonge uilen geringd en uilenkasten opgehangen en gecontroleerd.
Maar ook voor een werkje op de museumboerderij was hij wel te porren.

Zijn inzet bij het  verplaatsen en restaureren van enkele grafkruisen naar de voorzijde van de kerk was één van zijn laatste grote  klussen bij de vereniging. 

De laatste jaren beperkte zijn ziekte hem erg in zijn hobby. Hij bleef echter nog tot voor enkele jaren samen met zijn vrouw Toos naar de contactavonden komen.

We zullen Tjeu’s kennis (zeker die over de oorlog) nog heel erg gaan missen, maar door datgene wat hij ons nagelaten heeft, zal hij toch altijd met onze vereniging verbonden blijven.
Niemand zal hem echter zo erg missen als zijn vrouw Toos, de kinderen en hun familie.
Wij wensen hun dan ook heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

 

Bestuur en leden Heemkundevereniging Roggel.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress